Zo worden verjaardagen gevierd in het buitenland (2024)

De welbekende kringverjaardag, een Sarah of Abraham in de tuin wanneer je 50 wordt en het feliciteren van niet alleen de jarige, maar alle aanwezigen op een verjaardag. Dit zijn natuurlijk drie voorbeelden van de vele Nederlandse verjaardagtradities. Heb je er ooit al eens bij stil gestaan dat verjaardagen overal op de wereld heel anders gevierd worden? Lees snel verder om de meest bizarre en verrassende verjaardag tradities te ontdekken!

Een poederfeest in Denemarken en Jamaica

Een nieuwe outfit scoren voor je verjaardag staat bij veel Denen en Jamaicanen waarschijnlijk niet hoog op het lijstje wanneer hun verjaardag nadert. Zo is het opJamaica namelijk de traditie om de jarige te verrassen met bloem. Nee, geen bloemen, maar grote hoeveelheden poeder. Om het nog leuker te maken, wordt de jarige eerst nat gemaakt, zodat de bloem lekker vast blijft plakken.

In Denemarken doen ze er nog een schepje bovenop, al heb je dan wel het geluk dat je je niet ieder jaar hoeft voor te bereiden op een bombardement aan specerijen. Denen houden van tradities en de ene isnog gekker dan de andere. Wanneer je als Deen 30 wordt en je nog niet getrouwd bent, word je door vrienden en familie mee naar buiten genomen en word je vastgebonden aan een paal of boom. Vervolgens wordt er peper over je heen gestrooid. Althans, gestrooid.. Vroeger was peper een duurder product en werden er enkele pepervlokjes over je hoofd heen gestrooid. Tegenwoordig kun je een heel bombardement aan peper verwachten! De peper wordt op de meest ludieke manieren over je heen gegooid, bijvoorbeeld met brandblussers en bladblazers.

Denen vonden deze traditie blijkbaar zo leuk, dat er zo’n twintig jaar geleden een nieuwe, aanvullende traditie bedacht werd. Op je 25e verjaardag onderga je namelijk hetzelfde lot als je niet getrouwd bent, alleen word je dan gebombardeerd met kaneel. Wanneer je in Denemarken bent, zul je ongetwijfeld ergens op straat de resten zien van deze tradities.

Zo worden verjaardagen gevierd in het buitenland (1)

In Japan en Vietnam deel je jouw verjaardag met iedereen

In Vietnam vier je met iedereen tegelijk je verjaardag. De nationale feestdag Tết Nguyên Đán, in het kort ook wel Tet genoemd, is het Vietnamese Nieuwjaar, maar op deze dag wordt ook de verjaardag gevierd van de gehele bevolking. Het feest duurt drie dagen en alle familie en vrienden komen op bezoek. Aan deze dag zijn veel tradities verbonden. Huizen worden opgeruimd, schoongemaakt en vervolgens versierd met bloemen. Wanneer je gasten ontvangt, is het belangrijk dat degene die voor jou het meest belangrijk is als eerste binnenkomt. Gebeurt dit niet, dan heb je misschien de rest van het jaar wel ongeluk...

Tot de jaren 50 vierden ook alle Japanners op dezelfde dag hun verjaardag. Dit is echter door de Westerse invloed op de Japanse cultuur veranderd en daardoor wordtin Japan nu ook de geboortedag gevierd. De jarige hoeft dan niks hoeft te regelen, maar familie en vrienden plannen een leuke dag voor de jarige.

Geen verjaardag, maar naamdag in onder andere Cyprus, Polen en Bulgarije

In veel katholieke landen wordt niet de geboortedag van iemand gevierd, maar de naamdag, ook wel de panigyria genoemd. Veel mensen in katholieke landen zijn vernoemd naar een heilige, neem bijvoorbeeld: Johannes, Maria en Nicolaas. Ook iedereen die een naam heeft die afstamt van deze heilige, mag de naamdag vieren. In sommige landen wordt alleen de naamdag gevierd, terwijl in andere katholieke landen beiden dagen gevierd worden. Dubbel feest dus!

Oorleltrekken in Brazilië, Argentinië en Hongarije

Ook in Brazilië, Argentinië en Hongarije houden ze er, als het op verjaardagen aankomt, bijzondere tradities aan over. Zo wordt er in Hongarije na het openen van je cadeau, door alle gasten aan je oorlel getrokken. Soms wordt dit gedaan in combinatie met het zingen van een lied waarin de tekst voorkomt: “Mag je zo lang leven dat je oorlellen je enkels raken.”

Ook in Brazilië en Argentinië is het een traditie om aan iemands oor te trekken wanneer hij of zij jarig is. Hoe ouder je wordt, hoe vaker er aan je oor getrokken wordt. Het aantal keer dat er aan je oorlel getrokken wordt, is namelijk hetzelfde als je leeftijd.

Zo worden verjaardagen gevierd in het buitenland (2)

De tradities die we allemaal kennen

Ondanks dat er zoveel grote verschillen zijn wereldwijd, zijn er ook een aantal tradities die in ieder werelddeel weer terugkomen. Zo zijn verjaardagsliedjes bijna overal enorm populair, al zijn er natuurlijk veel verschillende variaties. Alleen al van “Happy Birthday” zijn er meer dan 18 vertalingen gemaakt! En ook al worden verjaardagen op veel verschillende manieren gevierd, familie en vrienden zijn bijna altijd onderdeel van deze dag!

Zo worden verjaardagen gevierd in het buitenland (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dean Jakubowski Ret

Last Updated:

Views: 5887

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dean Jakubowski Ret

Birthday: 1996-05-10

Address: Apt. 425 4346 Santiago Islands, Shariside, AK 38830-1874

Phone: +96313309894162

Job: Legacy Sales Designer

Hobby: Baseball, Wood carving, Candle making, Jigsaw puzzles, Lacemaking, Parkour, Drawing

Introduction: My name is Dean Jakubowski Ret, I am a enthusiastic, friendly, homely, handsome, zealous, brainy, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.